Over KunstKlimaat nl

Algemene informatie

HERSTART 3 Maart 2014 – alleen op FACEBOOK
Opgericht in 2010
KunstKlimaat nl:   berichten aangaande het beeldend kunstklimaat in Nederland.
Deze blog is ontstaan vanuit de behoefte de stroom info samen te brengen die de beeldende kunst aangaan in deze turbulente tijd van  zware bezuinigingen en de ‘linksverklaring’ van het woord -en het beroep- kunstenaar.De meeste kunstenaars werken vanuit een individuele beroepspraktijk en zijn niet aangesloten zijn bij een vakverenigingen. Beeldend kunstenaars zijn niet goed georganiseerd en de meningen onderling over politiek, subsidies en bezuinigingen zijn sterk verdeeld.  Zodoende is er geen sterke lobby is men afhankelijk van anderen om voor kunst belangen op te komen.

Aan de hand van de verzamelde info kan elke kunstenaar of geinteresseerde zijn eigen mening of standpunten formuleren en wellicht toepassen in de eigen situatie of [werk]omgeving.
Dit blog is een verzameling  met actuele informatie maar ook relevante [oudere] artikelen  met verwijzingen naar de bron komen in aanmerking geplaatst te worden. Ook staat KunstKlimaat open voor opiniestukken en inbreng van anderen. 

Heb je informatie of aanvullingen? Zet ze bij de reacties of mail ze naar info@lesecet.nl

——————————————————————————————————————————————–
Wij bedanken hierbij Norbert Roovers voor de bijdragen toto 2011 die we zelf niet tegenkwamen en ons toegestuurd werden. Hij hield lange tijd zijn eigen site  Galerie Witteveen een Nieuwspagina over de bezuinigingen bij.

——————————————————————————————————————————————–

Archief blogs:
2010 Zonder Kunstenaar Geen Kunst .ning.com vervolg op zonderkunstenaargeenkunst.wordpress.com
2008 Standpunten en acties van het Platform Zonder Kunstenaars Geen Kunst, dat is opgericht als reactie op de plannen voor bezuinigingen en herverdeling van de kunstsubsidies. Hier staat veel achtergrondinformatie zoals cijfers en doelstellingen
2007 Kunstsubsidiedebat Forum, kroniek en archief van het publieke debat over het Nederlandse stelsel van kunstsubsidiëring. [Helaas deze link blijkt niet meer te werken en de URL staat nu te koop]

————————————————————————————————————————-

Op Kunst en Cultuurgebied staan ons grote bezuinigingen te wachten. Wat gaat dat betekenen voor ons Kunstklimaat?

Stop de culturele Kaalslag

Petitie: http://www.zetcultuuropdekaart.nl/

Persbericht 1 oktober: Zoals verwacht hebben VVD, CDA en PVV afgesproken zwaar te bezuinigen op cultuur. Er ligt een desastreus regeerakkoord:

Reactie cultuurfondsen

Bezuiniging is onredelijk, ongegrond en disproportioneel

De culturele fondsen hebben grote zorg over de aangekondigde bezuinigingen in het regeerakkoord. Het nieuwe kabinet wil 200 miljoen bezuinigen op de kunsten, de Wet Werk en inkomen kunstenaars afschaffen en de btw op kunstaankopen en toegangskaartjes verhogen naar 19%. Samen met de bezuinigingen door gemeentes en provincies betekent dat een halvering van de sector.

Onredelijk en disproportioneel
De kunstensector is daarmee onevenredig zwaar getroffen. Met grote gevolgen: het is de vraag of de sector een halvering overleeft; de sterke internationale positie die de afgelopen jaren is opgebouwd wordt in een keer weggevaagd.
Dat is vooral pijnlijk, omdat het kabinet in hetzelfde regeerakkoord ook de ambitie uitspreekt dat Nederland tot de top 5 van kenniseconomieën moet gaan behoren. De creatieve sector, een uiterst belangrijke voedingsbodem, wordt echter onherstelbaar beschadigd.
Tegenstrijdig is ook de wens dat de kunstensector ondernemender moet worden en meer eigen inkomsten moet binnen brengen, terwijl tegelijkertijd de btw verhoogd wordt naar 19% en geen alternatief wordt geboden om private investeringen aan te trekken. Dat betekent minder inkomsten en duurdere kaartjes.

Ongegrond
De bezuiniging levert bovendien zeer weinig op: 200 miljoen is maar een fractie van de totale 18 miljard aan bezuinigingen, terwijl de schade op lange termijn onherstelbaar is. De opbrengst is dus miniem, het effect enorm.

Samenvoeging fondsen
Over de plannen voor een cultureel investeringsfonds, waarin alle fondsen zouden worden samengevoegd, is nog niets bekend. De fondsen wijzen erop dat groter niet automatisch beter of goedkoper is.

De fondsen hebben begrip voor het feit dat ook van de cultuursector een bijdrage gevraagd wordt aan het gezond maken van de overheidsfinanciën. De nu voorgestelde bezuinigingen zijn echter niet onderbouwd, buiten proportie en verzwakken het culturele aanbod en de toegankelijkheid daarvan.

De afzenders van dit persbericht zijn de publieke cultuurfondsen: het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten, het Nederlands Letterenfonds, het Nederlands Fonds voor de Film, de Mondriaan Stichting, het Fonds Cultuurparticipatie, het Stimuleringsfonds voor Architectuur en het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst.

—————————————————————————————————–

Kunst is het zout in de samenleving.

Kunstenaars dragen zelf verantwoording over hun eigen leven en werken vrijwel allen keihard aan datgene waar ze in geloven. Ze zijn soms een voorbeeld voor mensen met een gewone baan die bewondering hebben voor de keuze van kunstenaars om zich volledig aan eigen werk te wijden. Dat romantische beeld klopt ten dele. Het indelen van eigen tijd en alleen doen wat men zelf wil klinkt heel aantrekkelijk. Maar het houdt ook in dat je, naast het maken van eigen werk, bijvoorbeeld ook office manager, accountant , pr medewerker, schoonmaker, vervoersbedrijf en directeur tegelijk bent. En dat met weinig geld en een onzeker inkomen.

Kunstenaars worden in Nederland steeds vaker weggezet als profiteurs omdat ze geen eigen economisch rendabele beroepspraktijk kunnen opbouwen. Maar er bestaat niets zoals een duurzame artistieke economie met autonome kunst. Dat is een tegenstrijdigheid.
Autonome kunst stelt overal vragen bij. Het is een voortdurend onderzoek naar grenzen en mogelijkheden op allerlei gebieden. Soms bizar en moeilijk te begrijpen maar noodzakelijk. Alleen zo kan een maatschappij zich ontwikkelen en uitgroeien tot een bloeiende samenleving waarin elk individu gerespecteerd wordt.

Kunst is geen extra’tje of ‘de kers op de taart’ maar is het zout in de samenleving. Steden waarin het cultuuraanbod groot is, trekken meer economisch kansrijken dan steden met een klein cultuuraanbod. Zie ook‘Muziek in de stad’

————————————————————–

Redactioneel: berichten en opinies worden geplaatst mits goed onderbouwd en met respect voor anderen. De redactie kan berichten inkorten of weigeren  zonder opgaaf van redenen.

De redactie behoudt zich tevens het recht voor om geplaatste artikelen of eigen berichten tussentijds aan te passen, te wijzigen of te verwijderen.

Advertenties
4 Responses “Over KunstKlimaat nl” →
 1. LS,

  Voor uw nieuwspaginas maak ik u graag attent

  op een kompleet overzicht van alle nieuws over Bezuinigingen op kunst & cultuur op

  http://www.galeriewitteveen.nl/index.php/item/606 ( en aanhangende paginas)

  Speelt u dit zonodig door aan de redactie ?

  met vriendelijke groet,
  Norbert Roovers

  Beantwoorden
 2. Aan kunstklimaat

  We hebben inmiddels bijna 100 werken verzamelt waarin kunstenaars hun protest tegen de bezuinigingen uiten door een werk te maken. Dit werk geldt als een beeldbank dat gebruikt mag worden bij andere acties tegen de cultuurbezuinigingen. Als jullie dus werk willen plaatsen bij jullie informatie: graag zelfs!

  Met vriendelijke groet

  Ruben Pater
  Slash/Art

  Beantwoorden
  • bedankt!
   KunstKlimaat is ook te vinden op Facebook. Daar ben ik vandaag begonnen met een van de werken als ‘face’ voor de pagina. Ik ben van plan dagelijks een andere uit de uploads te gebruiken. Met natuurlijk vermelding maker en Slash/Art!

   Beantwoorden
 3. Graag maak ik Bianca Runge een groot compliment voor al het fantastische redactiewerk dat zij verricht voor https://kunstklimaat.wordpress.com. Echt super TOF !!!!!!!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: